Vakinhoudelijke begeleiding (VIB)
Wat?
Voor de zogenaamde kernvakken worden in de onderbouw wekelijks extra ondersteuningslessen gegeven in kleine groepen (max.16 leerlingen) aan leerlingen voor wie deze extra ondersteuning volgens de vakdocent noodzakelijk is.
Welke vakken?
Er is VIB in de brugklas voor Nederlands, Engels en wiskunde. In klas 2/3 (combinatiegroep) is er VIB voor Nederlands en wiskunde.
Wie meldt aan?
De betreffende vakdocent bepaalt welke leerlingen voorgedragen worden voor VIB. Hij/zij zal hierbij o.a. kijken naar resultaten en bevindingen tijdens de les. Leerlingen kunnen ook zelf aangeven bij de betreffende vakdocent dat ze graag deel zouden nemen aan VIB.
Wie worden geplaatst?
Als er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen zijn voor een bepaalde VIB of als een leerling bijvoorbeeld voor zowel VIB wiskunde als VIB Nederlands wordt aangemeld, wordt in overleg met de VIBdocent en vakdocenten gekeken aan welke leerling/les deze periode voorrang wordt gegeven, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen, de door de docent aangegeven urgentie en het al dan niet al eerder deel hebben genomen aan VIB.
Wanneer?
Er zijn vier VIB-periodes, zie jaarplanning voor de startdata. Alle VIB-docenten en geplaatste leerlingen kunnen in hun persoonlijke rooster via Zermelo zien op welke dagen en waar VIB precies plaatsvindt.
Is VIB verplicht?
Jazeker, net als alle andere lessen is VIB een gewone les dus verplicht. Absentencontrole vindt plaats via Magister/CLZ.
Hoe worden ouders/leerlingen geïnformeerd?
Zowel de geplaatste leerlingen als hun ouders ontvangen een mail over plaatsing in de VIB. Via Zermelo is VIB voor de geplaatste leerlingen in het persoonlijke rooster te zien.
VIB of Mencia Studie Centrum?
VIB is een verplichte les. In de mail aan ouders/leerlingen wordt aangegeven dat indien op het tijdstip van VIB normaal gesproken gebruik gemaakt wordt van het Mencia Studie Centrum (MSC) contact opgenomen kan worden met het MSC om te kijken of het MSC-uur verplaatst kan worden.